SARIBAL: ELBAŞI BİZİM KIYMETLİMİZ

Okuduğunuz haber
ÇİFTÇİ KADERİNE TERK EDİLDİ

BUGÜN AKMAYAN MUSLUK KALMAYACAK

Anasayfa   /    Güncel    /    ÇİFTÇİ KADERİNE TERK EDİLDİ

ÇİFTÇİ KADERİNE TERK EDİLDİ

Bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Boğazlıyan’a gelen Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili ve TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Orhan Sarıbal, Türk çiftçisinin kaderine terk edildiğini söyledi. İlçede sivil toplum kuruluşları ve esnafları ziyaret eden Sarıbal, “CHP iktidarında kapsamlı bir tarım reformu uygulayarak çiftçiyi, üreticiyi her açıdan destekleyerek ülkemizin kalkınmasına, büyümesine imkan sağlayacağız” dedi.

GÜNCEL      17 Agustos 2020 - 22:52     0

ÇİFTÇİ KADERİNE TERK EDİLDİ


Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili PM Üyesi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Orhan Sarıbal, Boğazlıyan’da sivil toplum kuruluşlarını, esnaf ve çiftçileri ziyaret ederek, sorun ve talepleri dinledi.
TARIM REFORMU ŞART!
Türk çiftçisinin kaderine terk edildiğini, üreticinin emeğinin karşılığını alamadığını ifade eden Sarıbal, CHP iktidarında kapsamlı bir tarım reformu uygulayarak, çiftçiyi, üreticiyi her açıdan destekleyerek ülkemizin kalkınmasına, büyümesine imkan sağlayacaklarını söyledi.
Yozgat’ın bir tarım memleketi olduğunu, ancak çiftçinin sorunlarının bir türlü çözümlenmediğini dile getiren Milletvekili Orhan Sarıbal, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Aslında bu gecikmiş bir ziyaretti benim için. Boğazlıyan ilçemizin birkaç köyünde dolu zararı olmuştu tarımla ilgili. O dönemde pandeminin yarattığı sorunlardan dolayı bu ziyareti bir türlü gerçekleştiremedik. 
Saban erkenden Boğazlıyan’a geldik ve cadde ve sokaklarda esnaflarımızı ziyaret ettik, çiftçilerimizle sohbet ederek onların sorun ve beklentilerini dinledik. 
ÜRETİCİ FİYATLARDAN ŞİKAYETÇİ
Çiftçilerimiz nohuttan şikayet ettiler. Biz nohutumuzu 2,80 TL’den, 3.00 TM’den sattık ama bugün kilosu 4.00 TL. oldu dediler. Çünkü bizim borcumuz vardı o borçları ödememiz gerekiyordu dolayısıyla nohutumuzu erkenden satmak durumunda kaldık. Bizim nohutumuzdan tüccar yüzde 30-35 para kazanıyor dediler. Gübreye büyük oranda zam yapıldı. Mazot 6.20’lere kadar yükseldi. 
Kısacası çiftçinin girdileri çok yüksek, ürün satışları istenilen seviyede değil. Tüketici itiraz ediyor pahalı tüketiyoruz diyor, üretici ucuz satıyoruz diye şikayet ediyor.
EKİLİ ALANIN YÜZDE 13’Ü SİGORTALI
Bunlara ilaveten bu yıl içerisinde bir çok bölgede doğal afetler yaşandı. Boğazlıyan bölgesinde de doğal afete maruz kalan çiftçilerimizin zararının telafisi için bir tek adım atılmış değil. Yasal olarak da sadece TARSİM sigorta kurumu var. Bunun da Türkiye’de uygulanma oranı 13 seviyesinde. Bu şu demektir TARSİM çalışmıyor. Çünkü ekili alanın yüzde 87’i sigortalı değil. 
Tarımda işler çok kötü. Üreticilerin borçları her geçen gün daha da artmış durumda. 2.8 milyon bin kayıtlı çiftçi vardı, bugün 600 bin çiftçi kayıttan çıktı. 
ESNAFIN YÜZÜ GÜLMÜYOR
Hiçbir şey iyi gitmiyor. Boğazlıyan’da da bunu gördük. Esnafın yüzü gülmüyor, sıkıntılı.
Bunların hepsini aşarız. Dünyanın en fazla vergi toplayan ülkesiyiz. Üretim yapmadan halkı tüketim üzerinden vergiye bağlamış bir sistemle karşı karşıyayız. İşsizlik en büyük problem. Yoksulluk en büyük problem. 
Türkiye’nin acilen bir siyasi dönüşüme ihtiyacı var. Çünkü tekrar güveni, tekrar adaleti, tekrar demokrasiyi yükseltemezsek dünyada para alma imkanımız olmayacak ve bu daha da derinleşecek. Bununla birlikte sosyal sorunlar artacak.”
Boğazlıyan'ın güzel bir ilçe olduğunu dile getiren Sarıbal, "İlçeyi ayağa kaldırmak lazım. Hep birlikte kaldırabiliriz bu mümkün. Türkiye'nin hiçbir sorunu çözümsüz değil. Başarabiliriz yeter ki yerelde yaşanan sorunları görebilelim" ifadelerini kullandı. 
SARIBAL STK’LARI UNUTMADI
Sarıbal daha sonra beraberindekilerle birlikte Ziraat Odası ve Ticaret Borsası’nı ziyaret ederek, yürütülen çalışmalar hakkında Başkanlardan bilgiler aldı. 
Milletvekili Orhan Sarıbal'a CHP İl Başkanı Abdullah Yaşar, CHP Boğazlıyan İlçe Başkanı Ahmet Peker, Uzunlu Belediye Başkanı Okan Yaşar Elbaşı ve partililer eşlik etti.
 

YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ

FOTO GALERİ