Boğazlıyan ilçesinin büyüyüp gelişmesinde lokomotif rol üstelenen onlarca büyük çiftçi ve yüzlerce yatırımcı, T.C. Ziraat Bankası Boğazlıyan Şubesi Müdürü Adnan Demir’in kredi çıkma ve onay süresini uzattığı gerekçesiyle yönünü Kayseri Ziraat Katılım Bankası’na çevirdiği öğrenildi. İlçeden alamadığı kredinin 5-10 katını aynı şartlarla Kayseri’den aldığını dile getiren üreticiler ve çiftçiler, “Kayseri’de bizlere sunulan ve sağlanan imkanlar kendi öz yurdumuzda niçin esirgeniyor. Her kredi başvurumuzda başımıza adeta demir yumruklar iniyor!” şikayetinde bulundu.
Kurulduğu günden itibaren Boğazlıyan ilçesinin gelişip kalkınmasında; tarım ve hayvancılık başta olmak üzere onlarca sektörün büyümesinde lokomotif rol üstlenen Ziraat Bankası Boğazlıyan Şubesi’nin, 3 yıl önce göreve başlayan Müdür Adnan Demir’in üreticilerle arasına mesafe koyması, hem bankayı hem de ilçenin dinamiklerini geriye götürdüğü ileri sürüldü.
Tarım ve hayvancılık sektörleri başta olmak üzere üreticinin en büyük dostu olan Ziraat Bankası’ndan istedikleri desteği ve krediyi zamanında ve yeterli düzeyde alamadıkları gerekçe gösteren onlarca üretici, çareyi Kayseri Ziraat Katılım Bankası’na gitmekte bulduklarını dile getirdi.
Gerek CİMER’e, gerek Yozgat milletvekillerine ve gerekse gazetemiz haber merkezine konu ile ilgili şikayette bulunduklarını aktaran üreticiler, “Kayseri’de bizlere sunulan ve sağlanan imkanlar kendi öz yurdumuzda niçin esirgeniyor. Her kredi başvurumuzda başımıza adeta demir yumruklar iniyor!” şikayetinde bulundu.
Hem işlerinin durakladığını hem de moral ve motivelerini kaybettiklerini aktaran üreticiler, istenilen tüm ipotekleri, teminatları sunmamıza karşın istediğimiz kredilere bir türlü ulaşamıyoruz. Bir imza bir ayda mı atılır. Bu bizlere verilen en büyük ceza. Krediye ulaşmış olsak bile talep ettiğimiz miktarın çok altında kalıyor.
Niçin böylesi bir muameleye maruz kalıyoruz anlamış değiliz. Öyle iddia ediyoruz ki, Kayseri Ziraat Katılım Bankası’ndaki Boğazlıyanlı üreticilerin hesabı Boğazlıyan Şubesi’nden daha fazla konuma geldi. Orada sağlanan imkanlar niçin kendi yurdumuzda bizlere sunulmuyor” diye sitemlerini dile getirdi.
“Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan Beyefendi’nin ilçemize yapmış olduğu ziyaretlerinde, Boğazlıyan’da üretim yapan fazla fabrika yok ama çiftçilerimizi, üreticilerimizi daha da güçlendirecek Ziraat Bankamız var demişti” sözünü anımsatan üreticiler, ne yazık ki, son 3 yıldır bizi güçlendirecek, bize destek olacak bir Banka’yı bizlerden uzaklaştırdılar” şeklinde konuştu.
“Boğazlıyan Şubesi’ne sunduğumuz evraklarla 1 milyonluk krediyi alamazken aynı evraklarla Kayseri’den 20-30 milyon liraya kadar kredi alan arkadaşlarımız var” diyen üreticiler Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü başta olmak üzere, Bakanlardan ve milletvekillerden kendilerine yardımcı olmalarını bir kez daha talep ettiler.