Yozgat ve Türkiye için çalışacağız

Okuduğunuz haber
YOZGAT’IN MECLİS KARNESİ

Karısını öldürdü kaynanasını yaraladı

Anasayfa   /    Güncel    /    YOZGAT’IN MECLİS KARNESİ

YOZGAT’IN MECLİS KARNESİ

Yozgat’ı 27 yasama döneminde 94 vekil temsil etti

GÜNCEL      30 Mart 2023 - 00:41     0

YOZGAT’IN MECLİS KARNESİ

14 Mayıs 2023 tarihinde Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile birlikte yapılacak 28. Dönem Milletvekilliği seçimleri yaklaşırken, araştırmacı – yazar hemşehrimiz Hakkı Yurtlu, Yozgat’ın TBMM tarihçesini araştırdı. Yurtlu, 1920’den bugüne kadar geçen 27 yasama döneminde Yozgat’ı temsil eden 94 milletvekili ve görevleri hakkında bilgiler paylaştı.

Yurtlu, 1920’den bugüne kadar geçen 27 yasama döneminde Yozgat’ı temsil eden 94 milletvekili ve görevleri hakkında bilgiler paylaştı.
İşte Hakkı Yurtlu’nun derlediği isimler ve bilgiler:
Türkiye’de Cumhuriyetten önce kurulan altmış il arasında yer alan Yozgat, 1920-1923 tarihlerini kapsayan birinci dönem milletvekilliği seçimleri ile 2018-2012 yıllarını kapsayan 27. yasama dönemi milletvekilliği seçimlerinde Yozgat’tan 94 ismi TBMM’ye gönderdi. Bu isimler arasında ise, 19 isim Yozgat dışındaki il nüfusuna kayıtlı.
Halen Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu’nda görev yapan Cemil Çiçek,  bir dönemi Yozgat olmak üzere toplam 6 dönem milletvekili olarak görev alıp, TBMM başkanlığı ve çeşitli bakanlık ile başbakan yardımcılığı görevlerinde bulunarak, duayen siyasetçi kayıtlara geçti.
KADIN VEKİL HİÇ OLMADI
27 Dönem içerisinde, siyasi partiler her ne kadar kadın aday milletvekilliği asıl listesinde vermiş olsa da,  seçimlerde yeterli oy alamayarak, 94 isim arasında hiçbir kadın milletvekili gönderilemedi TBMM’ye.
EN FAZLA VEKİL CHP ‘DEN
Araştırmaya göre, Yozgat’tan 32 isim CHP listesinden seçilerek Meclise gönderildi. Ancak bu kriterde tek partili dönemin etkisi fazla. DP Demokrat Parti’den 17, Adalet ve Kalkınma Partisi’nden 9, Milliyetçi Hareket Partisi’nden 9 isim TBMM’ ye Yozgat listelerinden gönderildi.
EN AZ VEKİL
Türkiye İşçi Partisi 1 vekil
EN UZUN DÖNEM SEÇİLEN VEKİLLER
En uzun dönem TBMM de görev yapan Süleyman Sırrı İçöz,  meclisin kurulduğu ilk dönemden yedinci döneme kadar 7 dönem üst üste, önce Halk Fırkası’ndan daha sonra ise CHP listesinden seçilerek Yozgat’ı temsil etti. Bekir Bozdağ AK Parti’den ve Lütfullah Kayalar Anavatan Partisi listesinden 5 dönem seçilerek Yozgat milletvekili olarak görev yaptı. Ahmet Celal Sungur, Turgut Nizamoğlu, Mehmet Çiçek, Yusuf Başer ve Avni Doğan 4’er dönem seçilmiştir.
 MESLEK BAZINDA HUKUKÇULAR ÇOĞUNLUKTA
Meslek grupları bazında, 20 isimle hukukçular ilk sırada yer alırken, 13 bürokrat, 10 çiftçi, 9 eğitimci, 6 asker, 6 mühendis, 5 akademisyen, 4 gazeteci ve 3 mülki idare amiri şeklinde sıralamak mümkün.
YOZGATLI BAKANLAR
İsmail Hakkı Akdoğan (İçişleri, Turizm ve Tanıtma Bakanı),   Mustafa Kepir (Bayındırlık ve Köy İşleri Bakanı), Mehmet Atıf Benderlioğlu (Milli Eğitim Bakanı) , Cemil Çiçek (Devlet Bakanı, Adalet Bakanı), Lütfullah Kayalar (Tarım Orman Bakanı, Maliye Bakanı), Şuayip Üşenmez (Devlet Bakanı), Taner Yıldız (Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı), Bekir Bozdağ (Adalet Bakanı).
Osman Güneş, belirli bir süre İçişleri Bakanı olarak görev yaparken, Fuat Oktay da halen Cumhurbaşkanı yardımcısı olarak görev yapmaktadır.
BAŞBAKAN YARDIMCILARI
Cemil Çiçek, Bekir Bozdağ
Cemil Çiçek, 1987 yılında 18. dönem Yozgat’tan, 20. dönemden itibaren (20, 21,22, 23,24, 26. dönem) Ankara’dan olmak üzere toplam 7 dönem milletvekili olarak seçildi.
MECLİS BAŞKANLARI
Cemil Çiçek’in yanı sıra Yasin Hatipoğlu da bir süre TBMM başkan vekilliği yapmıştır. Yasin Hatipoğlu, ayrıca Cumhurbaşkanı vekilliği de yapmıştır.
YOZGAT NÜFUSUNA KAYITLI OLMAYAN VEKİLLER
Yozgat nüfusuna kayıtlı olmayan, diğer illerden 19 milletvekili siyasi partilerin seçilerek Yozgat milleti vekili olarak temsilen meclise gönderilmiştir.
DİĞER İLLERDEN SEÇİLEN YOZGATLI VEKİLLER
Cemil Çiçek, Yusuf Ziya Özer, Mehmet Atıf Benderlioğlu, M. Avni Doğan, Adnan Başer Kafaoğlu, Mehmet Gül, Sefa Şefkat Çetin, Recep Ercüment Konukman, Yasin Hatipoğlu, Mehmet Çevik, Taner Yıldız, Feti Yıldız.


 

YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ

FOTO GALERİ