Gençlik Merkezinden Sağlıkçılara destek

Okuduğunuz haber
YERLİ PATATES ÇEŞİTLERİ DENENİYOR

BİZ BİZE YETERİZ!

Anasayfa   /    Güncel    /    Yerli patates çeşitleri deneniyor

Yerli patates çeşitleri deneniyor

Kesintisiz ve yerli gıda üretimini artırmak için Tarım ve Orman Bakanlığı Niğde Patates Araştırma Enstitüsünce geliştirilen yerli patates tohumlukları kullanılarak Patates çeşitleri demonstrasyonu dikimi yapıldı.

GÜNCEL      28 Nisan 2020 - 00:22     0

Yerli patates çeşitleri deneniyor

Patates dikimi Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürü Tanju Özkaya ve teknik personelinin katılımıyla teknik şartlara uygun olarak yapıldı. Yapılan çalışma ile ilgili olarak bir açıklama yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya; “Virüs salgını ile mücadele ettiğimiz bu zorlu günlerde tarımsal üretimi artırarak devam ettirmek amacıyla İlimizde yerli tohumlarla üretim yapılması için yoğun çalışmalar yürütmekteyiz. Bu kapsamda, Bakanlığımız Araştırma Enstitülerince geliştirilen yeni çeşitler, demonstratif amaçlı olarak çiftçilerimizle birlikte ekilmektedir. Hasat ve üretim aşamasında yapılan tarla veya tanıtım günleri düzenlenerek çiftçilerimize tanıtılmakta ve yaygınlaştırılmaya çalışılmaktadır.
Ülkemizde ve İlimizde 2015 yılına kadar patates tohumunda genelde yabancı çeşitler kullanılmakta idi. Ancak Bakanlığımıza bağlı Niğde Patates Araştırma Enstitüsünün yaptığı özverili ve başarılı çalışmaları neticesinde ilk defa 2015 yılında 2 yeni patates çeşidi edilmiştir. Devam eden yıllarda günümüze kadar 10 çeşit tescil edilmiştir. Bu çeşitler Fatih, Onaran, Nahita, Ünlenen, Nam, Çağlı, Leventbey, Muratbey, Niğde Sarısı ve Saruhan çeşitleridir. Yapılan bu demonstrasyon çalışmaları ile çiftçilerimize tanıtılmasıyla her geçen gün bu çeşitler çiftçilerimiz tarafından benimsenmekte ve dikimi artmaktadır.
Geçen yılda bu demonstrasyonu 6 çeşitte uygulamış ve 7 tona varan verimlerle çok güzel sonuçlar almıştık. Bu yıl ise Enstitümüzün yeni geliştirmiş olduğu 2 çeşidi daha ekleyerek 8 çeşitte uyguluyoruz. Bu çeşitler yemeklik patates çeşitleridir. Bunlardan Onaran çeşidi geçci bir çeşit olup 120 günde hasada gelmektedir. Bu çeşit kışlık olarak değerlendirilebilir. Nam, Ünlenen, Leventbey, Çağlı, Niğde Sarısı ve Saruhan çeşitleri ise orta erkenci bir çeşit olup 91-110 günde hasada gelmektedir. Nahita çeşidimiz ise erkenci bir çeşit olup 80-90 günde hasat olgunluğuna gelmektedir. Bu çeşidimiz yazlık çeşit olarak değerlendirilebilir.” dedi.
Daha sonra İl Müdürü ve teknik personel nezaretinde yan yana bulunan parsellere 8 yerli çeşidin dikimi yapıldı. Dikilen bu çeşitlerin gelişim ve üretim süreci teknik personel tarafından kontrol edilerek ilaçlama, sulama gibi bakım çalışmaları zamanında yapılması sağlanacağı, hasadın da çiftçilerle birlikte yapılarak ürün kalite ve verim analizleri yapılacak sonuçlar çiftçilere ve kamuoyuna duyurulacağı belirtildi.


 

Etiketler

#Yozgat

YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ

FOTO GALERİ